5 videóvágás technika, amitől jobb videóid lesznek

Kezdő videósként sok esetben a videóvágás kimerül abban, hogy csak kivágjuk a felesleges részeket és kész is a remekmű. Viszont, ha jobb videókat szeretnék készíteni a jövőben, akkor nem árt, ha ismerünk pár vágási technikát, mint amiket filmekben is használnak. A vágásokat használhatjuk simán az egyik képről a másikra, perspektíva váltáshoz, vagy a sztori kibővítésére is. Nézzünk is meg pár vágási technikát!

1, Éles (kemény vagy direkt) vágás

Úgy is ismerhetjük, mint hard cut, alapvető típusa a vágásnak, amikor csak mindenféle átmenet nélkül vágjuk meg a videóinkat.

2, Ugró vágás (Jump cut)

A z ugró vágás segítségével előre tudunk ugrani az időben. Ennek a technikának a segítségével gyorsan, röviden viszont annál hatásosabban tudod érzékeltetni pl., az idő múlását. Másik alkalmazási lehetőség, amikor kamera szögek között szeretnél váltani, azaz egyik állásról ugrasz a másikra.

 

3, L és J vágás (L-cut és J-cut)

L-cut avagy L vágás

Az L vágási technikát nem csak az elbeszélő filmkészítők használják, hanem a dokumentum és kereskedelmi filmgyártók is. Az L vágás úgy néz ki, hogy még az előző videó hangját hallják, mikor már a következő videó képe látszódik, így egy L mintát képezve az idővonalon.

 

A J vágás tulajdonképpen az L vágás ellentéte, ahol a következő videó hangja hallatszik az előző képe alatt.

J-cut, avagy J vágás

 

4, Cutting on Action

Ezt a vágást egy esemény, akció bekövetkezte során ejtjük meg. Hogy ne feltétlen egy akciófilmes példát mondjak, az első snittben egy ajtó felé közeledsz és kinyitod azt, a következő snit pedig már az ajtó túloldalán elhelyezett kamera állásból történik. Itt a vágás az ajtó nyitásakor történik meg.

5, Illeszkedő vágás (Match cut)

Amikor a jeleneteket hasonló képkockák mentén vágjuk össze. Lásd a példa videóban.

További olvasnivalót találsz a Wikipedián, ha mélyebben érdekel a története a vágásnak.

A BroadTest csapatának is van két Hátu része, ami a vágással foglalkozik. Érdemes megnézni őket is.