Ha ezeket teszed, garantáltan üres és látogatók nélküli marad a YouTube csatornád

Álljon itt csak gyorsan néhány óriási hiba, amit semmiképpen sem szabad elkövetned, ha nem akarsz magadnak és a YouTube csatornádnak hatalmas öngólokat lőni.

Nem derül ki az elején, hogy miről lesz szó

Nem lehet rájönni sem a címből, sem az első tizenöt másodpercből. Ha tanácsokra vágyik az ember, akkor keresgélni fog tovább, nem ér rá minden hasonló videót végighallgatni. YouTube-er trükkök: indíts egy pár mondatos összegzéssel arról, hogy mi lesz a videó tartalma, hogyan fogsz segíteni a néző problémáján vagy hogyan fogod szórakoztatni őt. A cím is legyen nagyon konkrét, informatív: egyértelműen írja le a videó témáját.

Pocsék a felvétel minősége

Rossz a kép vagy nincs kép – ez bizonyos tartalmaknál még meg is bocsájtható egy YouTube-ernek, sőt, divatosak a podcast-szerű tartalmak. Nem lassítják a számítógépet, akár futás közben is hallgathatók egy lejátszón. Egy film jellegű vagy gyerek tartalomnál azonban megbocsájthatatlan, ha rossz a kép.

Rossz a hang

Na, ez az, ami aztán biztosan válóok lesz egy YouTube csatornán akár az első tíz másodpercben is. Ügyelj arra, hogy tökéletes minőségben, jó mikrofonnal vedd fel a felvételeket! Mindig hallgasd vissza, mielőtt felteszed a YouTube csatornádra! Igyekezz csendes, nyugodt helyen felvenni a videót, egy kávézó vagy egy játszóház nem megfelelő erre!

Túl hosszú a videó

Ha egy egyszerű játék tutorial negyvenöt perc, senki sem fogja végighallgatni, inkább elkezd játszani és elrontja egy párszor. Az átlag YouTube néző maximum beleteker a közepébe, de ha ott sem ragadja meg pár értelmes mondat, biztosan tovább fog állni.

Lassan, vontatottan beszélsz

Ha monoton hangon beszélsz, ne legyenek illúzióid, de az anyukád sem fogja kibírni. YouTube-er trükkök: tanulj előadástechnikát akár az Internetről is: néhány tipp segítségével már sokat fejlődhetsz a lendületes, tempós, megfelelő ívű és vezetésű, érthető és követhető előadásmód tekintetében.

Összességében unalmas a videó

Nagyon nehéz végig figyelni, akármilyen izgalmas témáról is beszélsz a YouTube csatornán. Próbáld részletekre tagolni a mondandódat, írj vázlatot egy táblára is akár, de persze a technológia összes vívmányát is használhatod ehhez! Válts időnként helyzetet, mutass képeket, illusztráld a mondanivalódat! Szólítsd meg a nézőt, kérdezz, keltsd fel az érdeklődését, kíváncsiságát!

Rosszúl megválasztott stílus

Ki kell választanod a célcsoportodat, akihez beszélsz, és nekik megfelelő szóhasználatot kell alkalmaznod. Komoly témánál kínosan ügyelj arra, hogy a stílusod ne menjen le a béka feneke alá, nem szeretik a nézők, ha butának gondolják őket. Ilyen esetben kiemelten fontos az elegáns öltözködés és ápoltság, a profi háttér is.
Lehetsz kedves, barátságos és közvetlen is – ha olyan a témád és a célcsoportod. Viszont, ha csak nem a celeb-követők a célközönséged, az idióta stílussal nagyon sok látogatót elriaszthatsz.

Túl sok a reklám

Értem én, hogy abból élsz, de a néző a tartalom miatt megy oda. Ha orrba-szájba hirdetsz, arrébb fog állni. A kevesebb néha több, ahogy itt is. YouTube-er trükkök: vesd be inkább a tartalommarketinget, készíttess termékajánlókat akár influencerekkel is!

Figyelj oda a részletekre, és hamar meghódíthatod a közönségedet a YouTube segítségével! Régebben írtam egy cikket 7 hasznos tipp a YouTube csatornád növekedéséhez címen, ami további segítséget adhat.